© 2018 by Vizije so 13. Proudly created with Wix.com

KOALICIJA ZDRUŽENA LEVICA IN SLOGA

1. Ugotovili smo, da udeležba na volitvah že vse od osamosvojitve upada. Na kakšen odnos državljanov do države in obratno to nakazuje? Kaj storiti? 

 

Razmisliti je treba o drugačnih oblikah participacije v odločanju o skupnih zadevah. Nobenega smisla nima jamrati nad "neudeležbo", najti je treba odgovor na vprašanje, kako zagotoviti večjo udeležbo. To je naloga prihodnjih parlamentov in vlad, in sicer v pripravi nekega skupnega razmisleka, skupaj s civilno družbo.

 

2. Vsi vemo, da je pomen arhitekture za državo velik. Zakaj se to ne odraža tudi v prostoru? Naša državotvorna arhitektura ni zelo monumentalna, ali bi morala biti takšna? 

 

Ne vem, ali bi morala biti monumentalna, pomembno je, da koristi svojemu namenu in da smo nanjo ponosni.

 

3. Ali mislite, da lahko arhitektura pripomore k državljanski zavesti?

 

Da, prepričana sem.

 

4. V zadnjih petindvajsetih letih je bilo zgrajenih zelo malo državotvornih objektov, medtem ko se je v petinštiridesetih letih pred tem veliko gradilo. Zakaj mislite, da je tako? Ali je bila nacionalna pripadnost pred osamosvojitvijo bolj občutena kot danes? 

 

Mislim, da je razlog predvsem v zmanjševanju finančnih možnosti in določanju prioritet. Menim tudi, da ni pomembno samo, koliko zidov se je zgradilo, v Sloveniji obstaja zelo veliko praznih prostorov, ki bi jih morali bolje izkoristiti, ne pa samo razmišljati o novogradnjah.

 

5. Katere državotvorne stavbe so najpomembnejše in ali trenutno zgrajene stavbe ustrezajo svojemu namenu? 

 

Parlament je zagotovo monumentalna stavba in ustreza svojemu namenu, prav tako NUK, Univerza, Narodna galerija, Filharmonija, Opera ... Tega je veliko, ne samo v Ljubljani, tudi po drugih mestih.

 

6. V primeru zadnjega natečaja za Potniški center Ljubljana je bila izbrana rešitev, ki ne omogoča nadaljnjega razvoja mesta. Že več kot petdeset let se nenehno razpravlja in tudi ugotavlja, da je poglobitev železnice nujna. S tako izbiro sami sebe negiramo in zavajamo javnost. Zakaj država ne razmišlja dolgoročno? 

 

Ker politika običajno razmišlja "od mandata do mandata" in mora biti stroka tista, ki izpostavi (ne samo kot predlog projektne rešitve, ampak bolj kot animacijo širše javnosti) neke rešitve. Postavljati velik nabor "rešitev" pred politiko pomeni propad projekta. Stroka se mora poenotiti in dati eno, skupno rešitev, ne pa dovoliti politiki, da šari po strokovnih predlogih.

 

7. Ali je poglobitev železnice le utopija? 

 

Zagotovo ne, kar je dokaz tujina in mnoge tovrstne rešitve, ki jih lahko tam vidimo.

 

8. Že trideset let je minilo, odkar se pogovarjamo o NUK-u II. Potreba po novi stavbi NUK-a je v teh letih samo še strmo narasla. Kako si država lahko dovoli, da med natečajem in njegovo izvedbo mine toliko časa, da projekt zastari? S propadom tega projekta se je odprla možnost za nov natečaj. Vse to pa seveda stane. Od novega natečaja je minilo že pet let, ali se bo tokrat kaj spremenilo ali bomo natečaje ponavljali v nedogled? 

 

Odgovor je podan zgoraj: zakaj čakate na odločitev politike?

 

9. Takih primerov, kot sta Potniški center Ljubljana in NUK II, je še veliko. Kaj lahko kot stranka storite, da bi se to stanje spremenilo? 

 

Kot posamezna stranka praktično nič, lahko odpremo problem in predlagamo protokol reševanja, kot sem ga navedla zgoraj.

 

10. Ali menite, da je problem v pomanjkanju denarja? Velikokrat se zdi, kot da se država nenehno sklicuje na primanjkljaj. Obenem pa beremo, kako je državni proračun oktobra 2017 prešel v presežek, o denarni pomoči Evropske unije ... Ali je denar le izgovor? 

 

Ne gre toliko za količino denarja, bolj gre za PRIORITETE.

 

11. Kako v vaši stranki razumete in obravnavate problem državotvorne arhitekture? 

 

Po pravici povedano, to ni bila nikoli tema pogovora. Tudi sicer menim, da je ta tema premalo prisotna in razpravljana v javnosti.

 

12. Kakšna je vaša prostorska strategija? 

 

Ne verjamem, da je pomembno, kakšna je naša prostorska strategija. Bistveno bolj pomembno je, da bi bila dogovorjena in sprejeta prostorska strategija Slovenije, ki je ne bi mogla nenehno in sproti spreminjati glede na potrebo za gradnjo kakšne tovarne, na primer.

 

13. Za izgradnjo katerih od spodnjih projektov se zavzema vaša stranka? 

 

Prenova SNG Drama

Potniški center Ljubljana

Center za razvoj znanosti

Umetniške akademije

NUK II

Drugo: kaj pa drugi deli Slovenije? Ostajate zgolj v Ljubljani!

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon